Nejvýnosnější odrůdy SAATEN-UNION přinesly ceny pro správně tipující

Během měsíce června probíhá každým rokem v celé České republice nespočet různých Polních dní, Polních kázání, přehlídek odrůd a dalších akcí spojených s prezentací nabízeného sortimentu osiv osivářských společností země

Přivítání účastníků Polního dne na pozemku ZD Hrotovice, okres Třebíč.

Přivítání účastníků Polního dne na pozemku ZD …  

Produktový manažer Ing. Luděk Novotný ukazuje účastníkům Polního dne, jak správně použít počítací rám (tzv. metrovku) pro odhadnutí výnosu.

Produktový manažer Ing. Luděk Novotný ukazuje …  

Návštěvníci posuzují porosty v pokusech na Polním dni v Šaraticích.

Návštěvníci posuzují porosty v pokusech na Polním …  

Paní Lenka Vychytová přebírá cenu za 1. místo v tipovací soutěži „O nejvýnosnější odrůdu“. Jejím tipem byla odrůda SU TARROCA a svým tipem se odchýlila od reality o pouhých 80 kg.

Paní Lenka Vychytová přebírá cenu za 1. místo v …  

Výsledky sklizně odrůdového pokusu v Hrotovicích.

Výsledky sklizně odrůdového pokusu v Hrotovicích.  

Výsledky sklizně odrůdového pokusu v Šaraticích.

Výsledky sklizně odrůdového pokusu v Šaraticích.  

Přehled všech výherců v soutěži.

Přehled všech výherců v soutěži.  

Pan Kuchařík přebírá domácí pomocníky KARCHER jako ocenění za druhý nejlepší tip na Polním dni v Hrotovicích.

Pan Kuchařík přebírá domácí pomocníky KARCHER jako…  

Třetí místo a soudek piva SVIJANY: Tomáš Říha (AGRO Mohelno s.r.o.).

Třetí místo a soudek piva SVIJANY: Tomáš Říha (…  

Třetí místo a soudek piva SVIJANY: Josef Náhlík (ZD Budišov)

Třetí místo a soudek piva SVIJANY: Josef Náhlík (…  

Třetí místo a soudek piva SVIJANY: Vlastimil Štěpán (ZEAS a.s., Mor.Budějovice)

Třetí místo a soudek piva SVIJANY: Vlastimil …  

Třetí místo a soudek piva SVIJANY: Ivo Svítil (SHR)

Třetí místo a soudek piva SVIJANY: Ivo Svítil (SHR…  

Jednou z nejvýznamnějších vlastností každé odrůdy je samozřejmě její výnos. Na Polních dnech společnosti SAATEN-UNION jsme se proto rozhodli vyjít účastníkům těchto polních dní vstříc a nabídli jim možnost si o správný odhad té nejvýnosnější odrůdy zasoutěžit a získat tak lákavé ceny. Tipovací soutěž proběhla na polních dnech v Šaraticích (okres Vyškov) a v Hrotovicích (okres Třebíč), kde účastníci během prezentace polních pokusů tipovali, která z odrůd bude nevýnosnější a jak vysoký výnos poskytne při sklizni. Své tipy zapsali na soutěžní leták a ten odevzdali.

V Hrotovicích byly nejtipovanějšími pšenicemi odrůdy SU TARROCA a JOHNSON, které získaly dohromady 81 % tipů. V Šaraticích je předběhla v počtu tipů vycházející novinka pro příští sezónu, odrůda PALLAS, která získala na základě svých vlastností, výsledků v pokusech i prezentace na poli 37 % tipů, společně s SU TARROCA a JOHNSONEM pak dohromady 90 % tipů.

Koncem července a začátkem srpna proběhly sklizně pokusných políček a my jsme tak mohli vyhodnotit, která odrůda dala nejvyšší výnos a jak byl který soutěžící se svým tipem úspěšný. V Hrotovicích dala nejvyšší výnos novinka SU TARROCA, která se tak s výnosem 9,63 t/ha (115 % na průměr pokusu) umístila na prvním místě, druhé místo obsadil JOHNSON (9,53 t/ha) a obě odrůdy tak potvrdily, proč byly nejtipovanějšími odrůdami soutěže. Se svým tipem 9,55 t/ha a odrůdou SU TARROCA se tak stala vítězkou soutěže v Hrotovicích Lucie Vychytová z AGRA Brtnice a.s. a získala první cenu v soutěži – meteostanici s wi-fi připojením GARNI 940. Výherkyni tímto gratulujeme!

V Šaraticích již byla úspěšnost tipujících výrazně nižší a nikdo ve svém tipu neoznačil žádnou z odrůd, které se umístily na 1. až 4. místě – HYKING, ATUAN, PATRAS a HYDROCK. Vysvětlením byl fakt, že většina tipovaných odrůd se nacházela bohužel v poškozené části pozemku. První tipovanou odrůdou, která se objevila s výnosem 8,57 t/ha v žebříčku, byla odrůda JOHNSON, a ta tedy přinesla svým tipujícím ocenění.

Tipovaným výnosem 8,6 t/ha se skutečnosti přiblížil nejvíce pan Petr Stojaspal ze společnosti LUKROM Plus s.r.o. a získal tak první cenu v soutěži. I jemu a všem dalším výhercům gratulujeme a níže se můžete podívat na některé další úspěšně tipující, níže se můžete podívat i na další úspěšně tipující.


Top