HYACINTH a HYMALAYA – nové hybridy pro rok 2020

Nové hybridní pšenice HYACINTH a HYMALAYA si pěstitelé určitě velmi rychle oblíbí. Nechybí jim nic z potřebných vlastností, které očekávají od moderní odrůdy pšenice. Samozřejmostí je vysoký výnosový potenciál.

Obrázek 1: Odrůda HYACINTH má výbornou odolnost rzím a fusariím a zároveň solidní odolnost poléhání. Foto: Archiv SAATEN-UNION CZ s.r.o.

Obrázek 1: Odrůda HYACINTH má výbornou odolnost …  

 

Obrázek 2: Při pěstování v extenzivní variantě, bez fungicidů a regulátorů růstu, hodnotí výnos odrůdy HYMALAYA německý odrůdový úřad nejvyšším možným výsledkem 9 z 9. Foto: Archiv SAATEN-UNION CZ s.r.o.

Obrázek 2: Při pěstování v extenzivní variantě, …  

Oba hybridy mají špičkové výsledky a výborná hodnocení z registračních řízení i srovnávacích odrůdových pokusů. Nicméně je stále více zřejmý fakt, že k dobrému výsledku v praxi pouze vysoký potenciální výnos nestačí. V našich podmínkách to mají obilniny stále komplikovanější a úspěšná odrůda si musí poradit i při nepříznivých podmínkách. Musí být výnosná i za vysokých teplot nebo při opakovaném nedostatku půdní vláhy a s tím souvisejícím nedostatku živin. Zároveň musí odolat vysokému tlaku chorob a překonat řadu dalších faktorů snižujících výnos. Oba nové hybridy mají vysoký výnosový potenciál a kromě toho jsou dostatečně robustní a odolné, aby i v praxi dávaly co nejlepší výsledky.

Hybridní pšenice HYACINTH čerstvě prošla zkouškami užitné hodnoty (2017-19) a v letošním roce dostane registraci v Německu na BSA. Výsledky jsou špičkové a potvrzují to i prozatímní dvouleté výsledky ze státních zkoušek v České republice. V čem spočívá hlavní přínos hybridu HYACINTH? V prvé řadě vyniká výnosovými výsledky 111 % respektive 107 % v neošetřené (extenzivnější) a ošetřené variantě pěstování (BSA 2017-19). Tento výsledek je o to cennější, že byl HYACINTH porovnáván na kvalitní kontroly ELIXER, RGT Reform a Nordkap (viz graf). V Hybridní pšenice HYACINTH je cca o pět dní ranější než standardně pěstované polopozdní odrůdy. Řadí se do raného až středně raného sortimentu. V kombinaci s dalšími vlastnostmi získává hybrid díky své ranosti vysokou plasticitu, stabilitu a univerzální vhodnost do jakýchkoliv půdních a klimatických podmínek České republiky. V posledních letech se ukazuje, že ranější odrůdy se obecně lépe vyrovnávají s tropickými teplotami a suchem v závěru vegetace. Mají lepší výnos a stabilnější kvalitu, a proto je o ně větší zájem. Za výbornými výsledky hybridu HYACINTH v neošetřené variantě pěstování stojí i nadstandardní zdravotní stav. Hybrid bývá minimálně napaden infekcí rzi plevové i pšeničné a má dobrou odolnost i proti braničnatkám, fusariím nebo DTR.

Hybrid HYMALAYA je naší novinkou v polopozdním sortimentu pšenic a je vhodný zejména pro pěstitele v řepařské a bramborářské VO, kteří se orientují na potravinářské pšenice. Vhodný je na bonitně horší pozemky, kde využívá heterozního efektu k překonání abiotického stresu. Na dobrých půdách potom může naplno projevit výnosový potenciál podpořený velmi dobrým zdravotním stavem. Hybrid HYMALAYA prezentujeme jako „trojáčkový hybrid“. Ve finančním světě označení AAA určuje, že na daný produkt je maximální spolehnutí. V přeneseném smyslu to platí i pro náš nový hybrid. Výnos je špičkový, německé BSA hodnotí výnos nejvyšší známkou 9 v neošetřeném extenzivnějším systému pěstování a 8 v intenzivnějším systému s použitím POR. Pro kvalitní potravinářskou pšenici je to aktuálně nejlepší hodnocení. HYMALAYA se řadí mezi pšenice se stabilními „áčkovými“ parametry potravinářské kvality.


Top