Polní den v Šaraticích v září 2021 předvedl jedny z nejlepších kukuřic na trhu

Dne 9.září proběhl na pozemcích Zemědělského podniku ZEV Šaratice a.s. tradiční Polní den kukuřic společnosti SAATEN-UNION CZ s.r.o. Přehlídku sortimentu silážních a zrnových hybridů si nenechalo ujít mnoho zemědělců a zástupců různých osivářských společností z různých částí ČR.

Produktový manažer kukuřice SAATEN-UNION, Ing. Pavel Ježek, Ph.D., představuje sortiment pro zásev 2022.

Produktový manažer kukuřice SAATEN-UNION, Ing. …  

 

 

 

Po úvodním občerstvení a zahájení akce se všichni účastníci přesunuli na nedaleké pole, proběhla komentovaná přehlídka hybridů od velmi raného sortimentu po středně pozdní. Pojďme se podívat na ty nejzásadnější hybridy pro zásev 2022.

LEGUAN S230/Z240 a KORYNT S230/Z240

Jde o velmi rané hybridy registrované v ČR na siláž i zrno. LEGUAN je novinkou kombinující ranost s neuvěřitelným vzrůstem, kterým se vyrovnává vzrůstným silážkám ve FAO 260. Ve velmi raném sortimentu je nejvýnosnějším silážním hybridem (ÚKZÚZ 2019-2020). V kombinaci s vysokým výnosem zrna poskytuje špičkové výnosy kvalitní siláže pro krmné účely a bioplynové stanice. KORYNT vyniká výnosovou stabilitou siláže i zrna. Rostliny KORYNTu jsou středně vysoké až vysoké rostliny s velmi dobrým olistěním a se silnými, špičkově dozrňujícími palicemi. To vše doplněno o velmi silný STAY GREEN (9,0).

NEUTRINO S240/Z240 je především výnos. V rámci registračního řízení BSA dosáhlo nejvyššího hodnocení ve výnosu hmoty a o absolutní výnosové špičce potvrzuje také v ČR. Obsahy škrobu v siláži jsou ředěny zelenou hmotou na střední úroveň, stravitelnost organické hmoty siláže je středně vysoká. NEUTRINO je špičkovým silážním hybridem, ideálním z hlediska TOP výnosů hmoty a její kvality pro krmné účely a bioplynové stanice. Pokud máte jednu silážní jámu pro krmné účely i BPS, pak NEUTRINO je správnou volbou.

PRESTOL S260/Z260 byl vyšlechtěn za účelem stabilní produkce siláže a zrna také v suchých podmínkách pěstování. Jedná se o mimořádně přizpůsobivý hybrid různým půdně-klimatickým podmínkám a extrémním výkyvům počasí. Vysoké rostliny s vynikajícím olistěním a velmi dlouhou palicí k v kombinaci se STAY GREEN efektem zajišťují velmi vyvážený poměr výnos/kvalita v průběhu sklizně. Siláž je určena z hlediska kvality pro krmné účely a vzhledem k výnosům hmoty také pro BPS.

SUCORN S280/Z280 DS1710C a NOVIALIS S300/Z300 jsou dva bratři, přičemž NOVIALIS je o něco novější a pozdnější verzí. Oba hybridy jsou kombinací velmi vzrůstných rostlin s bujným olistěním a s mohutnou a silnou palicí. SUCORN (DS1710C) a NOVIALIS (DS1901C) tak vytváří kompaktní až neprostupné porosty pro špičkové výnosy hmoty. BSA Německo hodnotí výnosy hmoty obou hybridů špičkovými známkami 8 resp. 9. Díky špičkovým výnosům zrna jsou siláže SUCORN (DS1710C) a NOVIALIS (DS1901C) vysoké kvality.

Po skončení přehlídky se účastníci přesunuli do areálu ZEV Šaratice za účelem oběda a přátelského posezení. Polní den se díky skvělému počasí, zájmu odborné veřejnosti a bohatému cateringu skvěle vydařil. Neváhejte proto přijít i příští rok, zemědělský podnik ZEV Šaratice a společnost SAATEN-UNION se na Vás budou určitě těšit.


Top