Veřejná sklizeň hybridů kukuřice SAATEN-UNION v Táboře 2021

Také v letošním roce proběhla na pozemcích školního statku VOŠ a SZeŠ v Táboře-Měšicích veřejná sklizeň raných a velmi raných hybridů kukuřice, které jsou zde pěstovány společně s odrůdami obilnin a řepek v rámci polních poloprovozních pokusů společností SAATEN-UNION CZ s.r.o. a RAPOOL CZ s.r.o.

Sklizeň poloprovozních pokusů hybridů kukuřice na školním statku VOŠ a SZeŠ v Táboře (5. 10. 2021)

Sklizeň poloprovozních pokusů hybridů kukuřice na …  

ELOS 69,6 %, IVDOM 73,8 % = vysoká stravitelnost organické hmoty, DINAK 49,3 % = středně vysoká stravitelnost vlákniny. KORYNT je prostě zárukou vysoké a stabilní mléčné produkce.

ELOS 69,6 %, IVDOM 73,8 % = vysoká stravitelnost …  

Fantastická vyrovnanost palic hybridu KORYNT odebraných na různých zemědělských podnicích hospodařících na různých půdách, v různých nadmořských výškách i při různé intenzitě hospodaření.

Fantastická vyrovnanost palic hybridu KORYNT …  

NEUTRINO je každoročně zárukou špičkových výnosů kvalitní silážní hmoty.

NEUTRINO je každoročně zárukou špičkových výnosů …  

Obě společnosti zde v rámci dlouhodobé spolupráce se školou testují své portfolio plodin v podmínkách přechodu Středočeské pahorkatiny v Českomoravskou vrchovinu v nadmořské výšce kolem 437 m.n.m. Pro zemědělskou veřejnost, školu a studenty představuje tato dlouhodobá spolupráce možnost vidět široký sortiment odrůd kukuřice, obilnin i řepky v praxi. Za účelem prezentace nových odrůd jsou zde každoročně pořádány polní dny např. Zemská výstava v Táboře, která se pravidelně uskutečňuje v průběhu měsíce června.

Sklizeň kukuřice proběhla na pokusných parcelách školního statku 5. října 2021, o celých 13 dní později než před rokem, kdy posun způsobilo velmi chladné a vlhké počasí v jarních měsících. Sklizeň přinesla potvrzení skvělých výnosových i kvalitativních výsledků hybridů kukuřice SAATEN-UNION. Na prvním místě ve výnosu siláže se umístila odrůda KORYNT S230/Z240 s konečným výnosem 48 t/ha. Obsah sušiny činil 35 % a obsah škrobu 35 %. Tato odrůda potvrdila mimořádné spojení nejvyšší kvality siláže s vysokým výnosem a pro krmné účely má rovněž nejlepší stravitelnost, a to vzhledem k tomu, že poskytuje rovněž velmi vysoký podíl zrna v siláži. KORYNT je zářnou ukázkou šlechtitelského úsilí o posunutí možností genetiky rostlin vpřed.

KORYNT je unikátním hybridem kombinujícím špičkový výnos zrna, vysoký výnos hmoty, výbornou kvalitu siláže a suchovzdornost. KORYNT je registrován v ČR na siláž i na zrno. Vzhledem ke špičkovému výnosu zrna a středně vysokému vzrůstu je siláž z KORYNTu s velmi vysokým podílem zrna. Stravitelnost organické hmoty je na vysoké úrovni (ELOS 69,6 %, IVDOM 73,8 %) při středně vysoké stravitelnosti vlákniny (DINAG 49,3 %). Navíc KORYNT vykazuje velmi silný STAY GREEN efekt (9,0), který výrazně prodlužuje sklizňové okno a zajišťuje tak stálost kvality také v průběhu suchých let. KORYNT je typem zrna mezityp s výborným dozrněním palic a vysokou odolností fusariu (8,3). Díky velmi rychlému počátečnímu vývoji (7,7) dokáže KORYNT utéct přísuškům v průběhu vegetačního růstu.

Ze vzrůstných silážních hybridů vhodných pro krmné účely a také pro bioplynové stanice se nejlépe umístily hybridy SULANO S210 a NEUTRINO S240/Z240.

SULANO DS0419A je dvouliniový silážní hybrid poskytující velmi vysoký výnos vysoce kvalitní hmoty. Výnos siláže zajišťují velmi vysoké rostliny v kombinaci s mohutnými, skvěle dozrněnými palicemi typu zrna flint až mezityp. SULANO DS0419A disponuje vysokou stres-tolerancí. Odolnost k přísuškům je vysoká, odolnost k jarnímu chladu je rovněž velmi vysoká. Je to univerzální silážní hybrid vhodný pro výživu skotu a pro bioplynové stanice. Siláž z hybridu SULANO DS0419A je s vysokým až velmi vysokým obsahem škrobu a o vysoké stravitelnosti. Navíc je SULANO DS0419A prověřeným hybridem při pěstování po senážním žitu.

NEUTRINO S240/Z240 je hybridem, který o svých kvalitách silážní kukuřice přesvědčuje také v Německu. NEUTRINO je především výnos. V rámci registračního řízení BSA dosáhlo nejvyššího hodnocení ve výnosu suché hmoty. Navzdory velmi vzrůstným rostlinám s bohatým olistěním není siláž z NEUTRINO nízké kvality. Obsahy škrobu v siláži jsou ředěny zelenou hmotou na střední úroveň, stravitelnost organické hmoty siláže je středně vysoká. NEUTRINO je špičkovým silážním hybridem, ideálním z hlediska TOP výnosů hmoty a její kvality pro krmné účely a bioplynové stanice. Pokud máte jednu silážní jámu pro krmné účely i BPS, pak NEUTRINO je správnou volbou.

Ing. Viktor Mačura, MBA

Poradce pro region Jižní Čechy,
SAATEN-UNION CZ s.r.o.


Top